House in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia

first_img Photographs CopyHouses•Córdoba, Argentina “COPY” Argentina Area:  316 m² Year Completion year of this architecture project Projects Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/593734/house-in-la-rufina-santiago-carlos-viale-daniella-beviglia Clipboard House in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella BevigliaSave this projectSaveHouse in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia Save this picture!© Gonzalo Viramonte+ 20 Share House in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia Photographs:  Gonzalo ViramonteTeam:Ana Laura Aquilante, Sofia Ariño, Sebastían Mantese, Damian Durando, Martín Mora, Gabriela kozameh, Julieta Astorica, Paula DucantStructure Calculation:Germán SarborariaA/C:Ingeniería GlobalCity:CórdobaCountry:ArgentinaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Gonzalo ViramonteText description provided by the architects. The project is developed in an 1100 m2 plot, located at the locality of La Calera. It is inserted on a hill that looks to a proper valley of the neighborhood, with a northwest orientation and a grade of 15 meters between the front and back.Save this picture!© Gonzalo ViramonteThe neighborhood is characterised by its steep slope. That’s why the first idea was to look for a strategy that allowed a flat space to place the house. This involved an apparently intelligent operation, which consisted in digging out the mountain at the back of the lot, and with that replenishing the front, acquiring the valued flat plane to hold up the architecture. This solution, used in most of the cases, generated on one hand, an important damage to the natural topography because of the excavation, and in the other hand, backyards that looked to a “bitten” mountain.Save this picture!© Gonzalo ViramonteIn discordance with the damage that caused this intervention, we appeal to Le Corbusier’s idea of lifting the whole volume across the topography, letting the mountain run beneath, obtaining the flat necessary space, artificially, through the performance of two slabs, “roof and floor”, both supported by concrete columns.Save this picture!Floor PlanThe topography movements of the context, generates a variety of perspectives because of the strong articulation of it. An interesting example of this is when we see the house from the street front, where the slope that goes under the floor of the house begins to flatten as the perspective effects and it is seen as green vertical envelopes through the transparencies.Save this picture!© Gonzalo ViramonteThis option generated a more integrated and respectful relation with the mountain, establishing a true dialogue between the location and the architectural volume. This is really important, because “the building’s insertion in the terrain” is one of the biggest concerns of the office.  Save this picture!Floor PlanThe architectural volume is a suspended rectangle, that lets the area beneath be diligent as a garage, laundry and semi-covered space. The entrance was resolved on the left side, upon the noble plane, throughout a stair with a little semi-covered entrance hall, from where you accede to the dining room. The rooms were organized towards the front, using the best orientations and visuals. The kitchen, bathrooms and dresser were disposed at the back. Save this picture!© Gonzalo ViramonteAll of the facades were proposed in concrete, with gathers that conform parasols. During the summer, when the west is rotated to the front facade, they generate a series of successive shadows that reduce the solar radiation, making workable the big superficies of glass. The rear face of the house, as the kitchen, is coated with sheet glass 5+5 with opaline pvb that continues through the bathrooms as a translucent enclosure.Save this picture!© Gonzalo ViramonteThe interior of  the house is resolved with the idea of contraposition between the extremely rustic concrete and the perfectly white walls of the inside, that rise from a white floor of micro cement, which doesn’t reach the slab separated just enough to generate tension between the two materials, functionally resolved glazed sashes.Save this picture!© Gonzalo ViramonteAs well as the insertion is an important matter to resolve in the projects, after the teachings from the architect Cesar Naselli, the way in which the light enters to the interior of the buildings, sublimating the spaces with special climate and changing according to hours and seasons. This was achieved through a wood coating located on the staircase, on which reflects light staining inside a warm light volume.Save this picture!© Gonzalo ViramonteThe ten columns that conform the structure of the house are disposed conforming a weft of inverted beams, capable of sustaining little solid slabs, making the inferior part of the them look as a pure concrete volume. The beams disposition generated successive gaps that are filled with styrofoam, solving the inferior thermal insulation problem produced because of the “flying” floor in contact with the exterior. Save this picture!© Gonzalo ViramonteProject gallerySee allShow lessINNOCAD Founder Martin Lesjak Named Contract’s Designer of the Year 2015Architecture NewsMalaysia Airlines Flight 17 Victims Honored with “Memorial in the Sky”Architecture News Share Houses “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/593734/house-in-la-rufina-santiago-carlos-viale-daniella-beviglia Clipboard Architects: Daniella Beviglia, Santiago Carlos Viale Area Area of this architecture project ArchDaily Year:  2013 2013 CopyAbout this officeDaniella BevigliaOfficeFollowSantiago Carlos VialeOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCórdobaArgentinaPublished on February 03, 2015Cite: “House in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia” [Casa en La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia] 03 Feb 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Sun House / SAV Architecture + Design

first_imgArchDaily Photographs Year:  Photographs:  Fabien Charuau Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects Manufacturers: Gessi, Kohler, Bharat Floorings, Daikan, FCML, Woodville India Architects: SAV Architecture + Design Area Area of this architecture project Sun House / SAV Architecture + DesignSave this projectSaveSun House / SAV Architecture + DesignSave this picture!© Fabien Charuau+ 31Curated by Hana Abdel Share SAV Architecture + Design Houses CopyAbout this officeSAV Architecture + DesignOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsOn FacebookSateri Nagar ColonyIndiaPublished on January 21, 2020Cite: “Sun House / SAV Architecture + Design” 20 Jan 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” 2019center_img Unitech Concrete Technologies India ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/932141/sun-house-sav-architecture-plus-design Clipboard Sun House / SAV Architecture + Design CopyHouses, Houses Interiors•Sateri Nagar Colony, India Lead Architects: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/932141/sun-house-sav-architecture-plus-design Clipboard Design Team:Amita Kulkarni, Anna Musychak, Mario Olmos, Dhrumil Mehta, Vikrant TikeClients:PrivateDevelopers:Kriss REFurniture Contractor:SAV Architecture + DesignCity:Sateri Nagar ColonyCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Fabien CharuauRecommended ProductsBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXConcealed Blind System – One-BoxDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceDoorspanoramah!®ah! PivotDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. SAV shapes a poetic house that flows with the landscape – Located in the tropical and sea side state of Goa, in West India, the ‘Sun House ‘ , is designed by the London, Mumbai and Goa based SAV Architecture + Design . Inspired from the fiery nature of sun , the architects have created the house with local red laterite stone exterior walls , large sunscreens as well its double height brick inner entrance and living spaces.Save this picture!© Fabien CharuauThe form of the house is derived from landscape, with emphasis on bold sweeping strokes, fluid lines and large overhangs that reflect within the interior spaces. Working within a tightly constrained site which is not usual for holiday homes and with little views the architects focused on creating an inward looking house , that draws the elements of nature towards itself.Save this picture!© Fabien CharuauSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Fabien CharuauThe exposed brick wall forms the central spine of the house changing its course as it moves to the double height living space creating a dynamic and sweeping effect. The curved living space is a sunken one designed to be in line with the level of the pool outside creating a poetic visual bridge with ‘water’ with its amphitheater like seating. The double height doors of the living slide and fold to open the interiors wherein one feels that the living spaces is part of the pool.Save this picture!East ElevationSave this picture!North ElevationThe architects used a simple, minimal and locally available material palette that allowed them to stay true to the architectural experiences while focusing on the craftsmanship and details as well as nature and the connection to the outdoors . Exposed concrete roof and floors lend a seamlessness to the interiors while also keeping the house cool in the tropical weather of Goa.Save this picture!© Fabien CharuauDesigned artistically, the house still responds to its tropical climate with large overhangs and shaded courtyard green spaces. The overhands and sloping roofscapes reflects within the internal spaces and through its varying slopes and angles generating unique spatial moments across the entire house. The entrance of the house is designed with a brick lined wall over a linear water body with large sun screens on the south wall that create both a reflective and performative mood as soon as on enters the house. The floating teak open riser stairs with its brass rods create layers of texture and materiality that flow through the entire house.Save this picture!© Fabien CharuauWith its Goan-Portuguese inspired traditional cement tiled flooring, local granite counters, with a high spec modern kitchen and bright fresh furniture the open plan dining and kitchen is designed to be a fun, fresh and light space that beautifully blends a local and international feel . Shaped around an internal courtyard on both sides , the kitchen and dining areas receive a lot of light, natural ventilation and a constant connection to the outdoors.Save this picture!© Fabien CharuauOn the first level the stairs end with an open plan mezzanine space that looks onto the double height sunken living . The unique lights were designed by the architects specific to this space and were inspired from the architectural lines of the house. All the bedrooms open up through fluid sweeping white corridors that provide an element of surprise when one enters them. Each bedroom has its unique connection to the outdoors, while the main master room has a large private terrace that looks onto a louvered courtyard on side and the pool onto another.Save this picture!© Fabien CharuauFitted timber joinery as well as hints of bold colour in textiles and art provide a contrasting warmth to the minimal and meditative architectural palletes. One of the most important spaces in the house are all the bath spaces, and all five of them are designed to create a strong connection to the fiery nature of materials , top lit skylights as well as to the fluid spatial lines of the house.Save this picture!© Fabien CharuauThe bar and poker room spaces around the pool side offer a mix of chic interiors with crafted furniture with a strong connection to the tropical plants outside, both near the pool as well as the inner courtyards they look onto. The landscape around the pool although not large, takes its cues from the dramatic lines of the house, creating spaces that flow in and out seamlessly lending a dynamic and picturesque quality to the space.Project gallerySee allShow lessVidya Devi Jindal Paramedical College / SpaceMattersSelected ProjectsOnline Masterclass: Authentic Marketing for Designers and Design FirmsLecture Share “COPY” Civil Contractor: Area:  500 m² Year Completion year of this architecture project last_img read more