House in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia

first_img Photographs CopyHouses•Córdoba, Argentina “COPY” Argentina Area:  316 m² Year Completion year of this architecture project Projects Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/593734/house-in-la-rufina-santiago-carlos-viale-daniella-beviglia Clipboard House in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella BevigliaSave this projectSaveHouse in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia Save this picture!© Gonzalo Viramonte+ 20 Share House in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia Photographs:  Gonzalo ViramonteTeam:Ana Laura Aquilante, Sofia Ariño, Sebastían Mantese, Damian Durando, Martín Mora, Gabriela kozameh, Julieta Astorica, Paula DucantStructure Calculation:Germán SarborariaA/C:Ingeniería GlobalCity:CórdobaCountry:ArgentinaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Gonzalo ViramonteText description provided by the architects. The project is developed in an 1100 m2 plot, located at the locality of La Calera. It is inserted on a hill that looks to a proper valley of the neighborhood, with a northwest orientation and a grade of 15 meters between the front and back.Save this picture!© Gonzalo ViramonteThe neighborhood is characterised by its steep slope. That’s why the first idea was to look for a strategy that allowed a flat space to place the house. This involved an apparently intelligent operation, which consisted in digging out the mountain at the back of the lot, and with that replenishing the front, acquiring the valued flat plane to hold up the architecture. This solution, used in most of the cases, generated on one hand, an important damage to the natural topography because of the excavation, and in the other hand, backyards that looked to a “bitten” mountain.Save this picture!© Gonzalo ViramonteIn discordance with the damage that caused this intervention, we appeal to Le Corbusier’s idea of lifting the whole volume across the topography, letting the mountain run beneath, obtaining the flat necessary space, artificially, through the performance of two slabs, “roof and floor”, both supported by concrete columns.Save this picture!Floor PlanThe topography movements of the context, generates a variety of perspectives because of the strong articulation of it. An interesting example of this is when we see the house from the street front, where the slope that goes under the floor of the house begins to flatten as the perspective effects and it is seen as green vertical envelopes through the transparencies.Save this picture!© Gonzalo ViramonteThis option generated a more integrated and respectful relation with the mountain, establishing a true dialogue between the location and the architectural volume. This is really important, because “the building’s insertion in the terrain” is one of the biggest concerns of the office.  Save this picture!Floor PlanThe architectural volume is a suspended rectangle, that lets the area beneath be diligent as a garage, laundry and semi-covered space. The entrance was resolved on the left side, upon the noble plane, throughout a stair with a little semi-covered entrance hall, from where you accede to the dining room. The rooms were organized towards the front, using the best orientations and visuals. The kitchen, bathrooms and dresser were disposed at the back. Save this picture!© Gonzalo ViramonteAll of the facades were proposed in concrete, with gathers that conform parasols. During the summer, when the west is rotated to the front facade, they generate a series of successive shadows that reduce the solar radiation, making workable the big superficies of glass. The rear face of the house, as the kitchen, is coated with sheet glass 5+5 with opaline pvb that continues through the bathrooms as a translucent enclosure.Save this picture!© Gonzalo ViramonteThe interior of  the house is resolved with the idea of contraposition between the extremely rustic concrete and the perfectly white walls of the inside, that rise from a white floor of micro cement, which doesn’t reach the slab separated just enough to generate tension between the two materials, functionally resolved glazed sashes.Save this picture!© Gonzalo ViramonteAs well as the insertion is an important matter to resolve in the projects, after the teachings from the architect Cesar Naselli, the way in which the light enters to the interior of the buildings, sublimating the spaces with special climate and changing according to hours and seasons. This was achieved through a wood coating located on the staircase, on which reflects light staining inside a warm light volume.Save this picture!© Gonzalo ViramonteThe ten columns that conform the structure of the house are disposed conforming a weft of inverted beams, capable of sustaining little solid slabs, making the inferior part of the them look as a pure concrete volume. The beams disposition generated successive gaps that are filled with styrofoam, solving the inferior thermal insulation problem produced because of the “flying” floor in contact with the exterior. Save this picture!© Gonzalo ViramonteProject gallerySee allShow lessINNOCAD Founder Martin Lesjak Named Contract’s Designer of the Year 2015Architecture NewsMalaysia Airlines Flight 17 Victims Honored with “Memorial in the Sky”Architecture News Share Houses “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/593734/house-in-la-rufina-santiago-carlos-viale-daniella-beviglia Clipboard Architects: Daniella Beviglia, Santiago Carlos Viale Area Area of this architecture project ArchDaily Year:  2013 2013 CopyAbout this officeDaniella BevigliaOfficeFollowSantiago Carlos VialeOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCórdobaArgentinaPublished on February 03, 2015Cite: “House in La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia” [Casa en La Rufina / Santiago Carlos Viale + Daniella Beviglia] 03 Feb 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more