Cobogó House / Studiomk27 – Marcio Kogan

first_imgCopyHouses•São Paulo, Brazil CopyAbout this officeStudio MK27OfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesStudioMK27Marcio KoganHousesSao PauloWoodSão PauloBrazilPublished on October 13, 2011Cite: “Cobogó House / Studiomk27 – Marcio Kogan” 13 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in Ned Ludd Public HousePartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsBedroom furnitureFlexformMirror – EgonWaterproofing/SealantsEffisusPre-Fab System – Ecofacade Pre-fab TrueSealConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXRoller Shades – Arion Large SizedWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberTiles / Mosaic / GresiteTerrealSunscreen – Terracotta BaguettesWoodHESS TIMBERTimber – GLT BauBucheLightingLumenpulseLED Projector Lumenbeam GrandeMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  Nelson KonText description provided by the architects. The light of the abundant tropical Sun falls on the white volume of the top floor of the house, penetrating the holes of the hollowed elements and covering the floor of the interior space. Thus, the design of spatialized lace is formed from the shadows and solar rays. The effect is multiplied throughout the ambient, making a construction from the light itself. Throughout the days, throughout the months, the hollowed-out elements take on different forms with the incidence of the sun; at night, this effect once again is transformed; in a continuous process of metamorphosis, its form changes from the light.Save this picture!© Nelson KonRecommended ProductsWindowsRodecaAluminium WindowsPorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – BuildDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaWindowsSolarluxSliding Window – CeroThe soft volumetric geometry of the hollowed-out elements comprising the walls is a complex construction, made with infinite curved lines. The modular element, a work of art, was designed by the Austrian-American Erwin Hauer who, since 1950, has conceived and made sculptures for architectural space. His minimalist elements dialogue with the architecture and remind us of some traces of Brazilian modern architecture. The curved lines, designed with perfection nod to the architecture of Brasilia by Niemeyer; furthermore, the concrete modules descend from the Cobogós, which lends its name to the house, created in Recife and diffused by Lucio Costa in delicate references to colonial architecture.Save this picture!© Nelson KonThe Cobogó House is a modern house in which the art of Erwin Hauer can be used naturally, as a part of the entire architecture. In the play of mounting pure volumes, made of white spackling paste, concrete and wood; lies, together with the terrace garden, the volume constructed from the hollowed elements by Erwin Hauer. Inside this space, there is a multiple-use living room and a small spa.Save this picture!© Nelson KonOn the ground floor the living room connects entirely with the garden, where there is a small artificial lake. Fish and plants help maintain the biological balance of the pool without the use of chemical products that assail the environment. This environmental thought permeated the entire project which incorporated principles of sustainability established by rigid standards, similar to certifications. In the house, there is a great concern to use recycling apparatus and reduce water consumption; rationalize and organize the construction to minimize the impacts; use devices for energy efficiency and optimization; install solar heating plaques; besides using only certified, recycled or ecologically correct material. The use of this knowledge together with architecture that respects the local climate resulted in a house having excellent inner comfort.Save this picture!© Nelson KonIn both the back living room, which on one side opens to a large front garden and on the other to a patio of trees, and the bedrooms, the inner ambients are shaded by wooden mashrabiyas that make possible good ventilation with internal shading. The panels can open entirely as can the floor-to-ceiling sliding glass doors, diluting, in this way, the transition between internal and external space. On the last floor, the work of art thought of as architectural space is the symbol of the house which, just as the enormous Jabuticabeira of the garden, constructs a singular space and a reflexive atmosphere that invokes a brief contemplative silence.Save this picture!© Nelson KonProject gallerySee allShow lessTaliesin – A Guided 360 Virtual TourArticlesUFO ArchitectureArticles Share Houses Architects: Studio MK27 – Marcio Kogan Area Area of this architecture project ArchDaily Save this picture!© Nelson Kon+ 41 Share 2011 Photographs “COPY” Cobogó House / Studiomk27 – Marcio Kogan Area:  1000 m² Year Completion year of this architecture project Year:  “COPY” Brazil Cobogó House / Studiomk27 – Marcio KoganSave this projectSaveCobogó House / Studiomk27 – Marcio Kogan Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/175686/cobogo-house-marcio-kogan Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/175686/cobogo-house-marcio-kogan Clipboardlast_img read more